Rondleiding Regentenkamer

Op afspraak en onder begeleiding van een rondleider kunt u de Regentenkamer van het Weeshuis bezoeken.

 

De Regentenkamer

Het bestuur van het weeshuis bestond uit regenten en regentessen. Buiten aan de gevel van het Weeshuis zijn de wapens van de regenten nog te zien. De regenten en regentessen waren afkomstig uit de gegoede stand van Leiden.

Op de begane grond hadden de regentessen hun eigen kamer. De regentessen bemoeiden zich voornamelijk met de praktische gang van zaken in het weeshuis. Zij waren iedere week wel in het weeshuis aanwezig. De regenten hadden meer de zorg voor het zakelijke deel. De regentenkamer bevindt zich sinds de verbouwing van het Weeshuis in 1774 bovenaan de monumentale trap die van de begane grond naar de eerste verdieping leidt.

 

De Regentenkamer is in 2007 door de Stichting Utopa geheel gerestaureerd en het aanzien van de kamer is zoals die er in 1774 uitzag. Het bijzondere is dat het weeshuisbestuur destijds bij de verkoop van het weeshuis aan het rijk bedong dat zij levenslang ‘om niet’ de regentenkamer mochten blijven gebruiken. Vandaar dat dit de enige kamer in het weeshuis is waar de regenten het gebruiksrecht nog steeds van hebben. 

 

Via het formulier hieronder kunt u zich opgeven voor een rondleiding door de Regentenkamer. De rondleidingen zijn elke laatste woensdag van de maand om 13.30 uur.





Direct opgeven