Rondleiding Regentenkamer

Vrouwen en mannen uit de gegoede stand

De Regentenkamer is in 2007 door Stichting Utopa gerestaureerd en teruggebracht in de stijl van de kamer uit 1774. Tijdens de rondleiding van een half uur krijgt u een toelichting op de schilderijen die er hangen, de inrichting van de kamer en de geschiedenis van het weeshuis. 

 

Het bestuur van het weeshuis bestond uit regenten en regentessen. Zij waren afkomstig uit de gegoede stand van Leiden. De regentessen hadden op de begane grond hun kamer. Zij waren wekelijks aanwezig en bemoeiden zich vooral met de praktische gang van zaken. De regenten zorgden voor het zakelijke deel. Hun regentenkamer bevindt zich op de eerste verdieping.


Bij de verkoop van het weeshuis aan het Rijk heeft het weeshuisbestuur bedongen dat zij levenslang ‘om niet’ (gratis) de regentenkamer mochten blijven gebruiken. Dit is dan ook de enige kamer in het weeshuis waar de regenten elkaar nog steeds ontmoeten en vergaderen.

Openingstijden en informatie
De rondleidingen beginnen elke laatste woensdag van de maand om 13.30 uur. De toegang is gratis. Graag twee dagen van tevoren aanmelden via info@utopa-weeshuis.nl of via het formulier hieronder. 

 

 

Rondleiding

Een bestuur van regenten en regentessen

Plan een rondleiding

Op afspraak en onder begeleiding van een gids kunt u de Regentenkamer bezoeken.

U kunt zich per mail opgeven via info@utopa-weeshuis.nl of via dit formulier.

Bedankt voor uw aanmelding