Over de Koorschool

De Koorschool Utopa werd in 2013 door Rozemarijn Kalis opgericht als ‘De Leidse Koorschool’. Met deze Koorschool wilde zij een plek creëren waarin alle kinderen een goede en vrolijke muziekopleiding kunnen krijgen, ongeacht hun achtergrond, ervaring of talent.

 

Bij de Koorschool zijn we er van overtuigd dat zingen en muziek maken vaardigheden zijn die iedereen door middel van goed onderwijs kan leren. Daarom is ieder kind welkom dat van zingen houdt, liefde voor muziek heeft en zich wil verbinden aan de Koorschool.

 

Plezier in het muziek maken staat daarbij voorop en gaat hand in hand met het vergroten van de muzikale vaardigheden. Kinderen hebben er plezier in nieuwe dingen te leren en hun vaardigheden uit te breiden, en naarmate ze de taal van de muziek beter gaan beheersen, groeit ook de beleving en waardering van de muziek.

 

Kinderen tussen 4 en 6 jaar kunnen terecht in de kleuterklas. In de kleuterklas zijn de kinderen spelenderwijs bezig met het ontdekken en ontwikkelen van de eigen stem. We doen veel spelletjes waarin we werken aan ritme en toonhoogte en we dansen en bewegen, want muziek en bewegen horen bij elkaar.

 

Vanaf 6 jaar kunnen kinderen naar Kinderkoor 1. Daar wordt een begin gemaakt met het koppelen van de klank aan het notenschrift. In de daaropvolgende koorgroepen (Kinderkoor 2 en het Jeugdkoor) werken we verder aan het lezen van noten en het vertalen van het notenschrift naar klank.

 

In alle groepen is aandacht voor gezond stemgebruik.