Jongeren presenteren eigen onderzoek naar sociale media

“Jongeren depressief door Instagram”, “WhatsApp levert groepsdruk, afleiding en privacykwesties op”, “1 op de 6 jongeren is verslaafd aan sociale media”. Zomaar wat krantenkoppen van het afgelopen jaar. Kunnen jongeren zich vinden in dit schrikbeeld van de rol van sociale media in hun leven?

 

Twaalf jongeren (10-14 jaar) uit de Jongeren Onderzoek Groep van Stichting Utopa-Weeshuis hebben zelfstandig onderzoek gedaan naar sociale media en de invloed daarvan op hun leeftijdsgenoten. In hoeverre zijn zij zich bewust van de consequenties van het delen van foto’s, filmpjes en teksten op sociale media? De jongeren presenteerden hun onderzoek tijdens een interactieve bijeenkomst in het Utopa-Weeshuis Kinderrechtenhuis op woensdagmiddag 27 juni 2018. Download hier hun onderzoeksverslag.

 

 

De jongeren hebben onder leiding van Kindercorrespondent Tako Rietveld een discussie gevoerd over de resultaten van hun onderzoek naar social media. Ook hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij Simone van der Hof van Universiteit Leiden schoof aan op de bank op het podium en vertelde dat ze onder de indruk was van het onderzoek en dat haar studenten hier wel wat van kunnen leren. De uitkomsten van dit onderzoek komen overeen met met ander onderzoek naar het gebruik van social media door jongeren en dat is een goed teken!  

 

Jongeren besteden veel tijd aan social media (gemiddeld 3 uur per dag) en maken gebruiken meerdere netwerken (zoals WhatsApp, Instagram, Snapchat, Youtube). Twee jongeren deden onderzoek naar online privacy. Hun onderzoek hebben ze ‘internet als tatoeage’ genoemd, vanwege het permanente karakter van informatie op internet. Het viel ze op dat jongeren zich niet altijd bewust zijn van de informatie die zij delen op social media zichtbaar is voor iedereen. Twee andere jongeren deden onderzoek naar onzekerheid door het gebruik van social media. Uit hun onderzoek blijkt dat jonge kinderen (groep 8) zich niet nog niet onzeker voelen, maar oudere kinderen (middelbare school) wel. Zij vroegen zich af hoe dan komt. Ook deed een groepje onderzoek naar cyberpesten, dat helaas nog veel voorkomt. Offline pesten en online pesten blijkt met elkaar verweven en de jonge onderzoekers vinden het belangrijk dat er op school meer aandacht komt voor cyberpesten. 

 

Tijdens de discussie kon het publiek vragen stellen. Een moeder uit het publiek vertelde dat ze het af en toe wel lastig vindt om haar kind te begeleiden in het gebruik van social media. Professor Simone van der Hof zei dat je het belangrijk is dat ouders verbinding blijven houden met hun kinderen over het gebruik van social media. Probeer als ouder betrokken te blijven en vraag bijvoorbeeld “Hoe was het op Instagram”? Mediawijsheid is iets wat kinderen moeten leren. 

 

Tot slot hebben de jongeren aan Simone van der Hof de resultaten aangeboden op een USB stick die was vastgemaakt op een “social media” taart. We willen iedereen bedanken voor hun aanwezigheid en betrokkenheid bij dit project!

Toon alle nieuwsberichten