Bezoek én beleef het weeshuis

Het Utopa Weeshuis is een prachtig monumentaal gebouw met verschillende zalen: voor tentoonstelling en rondleidingen over de geschiedenis van de wezen, voor concerten en voor kantoren van verschillende (kinderrechten)organisaties.

Het Weeshuis

Stichting Utopa

Om het pand optimaal en in lijn met de missie van de stichting Utopa te gebruiken, doet het ook dienst als werkplek voor verschillende (kinderrechten)organisaties en is de bibliotheek van Mulock Houwer (grondlegger van de kinderbescherming) er gevestigd. 

 

naar utopa.nl

Een pand met een bijzondere functie

Voor elk wat wils

De Stichting Utopa-Weeshuis vindt het belangrijk dat dit culturele erfgoed behouden blijft. Architectonisch is het een bijzonder pand, gelegen naast de beroemde burcht van Leiden. Het gehele gebouw is gerestaureerd en teruggebracht in de originele staat. De poortdeuren staan dagelijks open om het weeshuis vanaf de binnenplaats te bewonderen.  

 

De stichting besteedt ook aandacht aan de bijzondere functie van het pand. Bijna 400 jaar deed het dienst als weeshuis. Een paar kamers zijn daarom als zodanig ingericht en maken onderdeel uit van twee tentoonstellingen over de geschiedenis van de wezen. Speciaal voor schoolkinderen van de basisschool, groep 6-8, is er de tentoonstelling ‘Wees een wees’. De tentoonstelling ‘De Wezen Spreken’ en de rondleiding in de Regentenkamer zijn vooral bedoeld voor volwassenen en studenten. Voor de liefhebber is de Mulock Houwer bibliotheek geopend.

 

over het weeshuis